NO DEMANEU SER RESCATATS

descarga (1)images (3)

Fascinant, misteriós, evocador o amenaçador  el Mar amb les seves promeses i amenaces, projecta  a la gent d’occident tota una sèries de fantasies i realitats, localitzades al XIX i XX, principalment en el Oceà Pacific, els Mars del Sud,  fantasies  semblants a les gestes Homèriques de l’Antiguitat Mediterrània. 

Les Illes del s Mar del Sud -comparades amb el Paradís- avui ens semblen esquilades per la vulgarització del turisme.
Però  això no  justifica desconsiderar els seus valors, els de la gent del mar i es fa necessari recorre al gran Melville (ChaquetaBlanca, Taipí o Moby Dick), a Bouganville que va entronitzar Tahití com la terra d’Afrodita, a Joseph Conrad i el seu antiheroi Nostromo, a RobertLouis Stevenson, a Pierre Loti o a Kafka ( Artur Gordon Pyn)  amb calamitats només superades per  la terrible realitat de Shackleton i la seva Expedició,(Atrapados en el hielo)

Els Mars del Sud varen seduir inevitablement al nou gènere narratiu del S.XX, el cinema, amb aventures de verisme poètic, com vodevilesques;  Samoa, Hawaii, Tahití o Yap es convertien en escenaris  habituals del cinema.
“Moama” (1926) de Flaherty, es de les primeres aparicions fílmiques del Pacific;
“Sombres Blancas” (1928)de Van Dyke, va impressionar a Luis Cernuda;  “Ave del paraíso” (1932) de King Vidor,un musical de Broadway;  “El Hidalgo delos mares del Sur”  (1971) de Walsh,recrea la vida del capitá Cook.
Hi ha una extensa filmografia al voltant del mar,  com la de John Ford “la taberna de l’Irlandès”(1963), les 6 versions de la “Bounty”  l’històric amotinament   en el vaixell de l’armada Anglesa o totes  les de pirates.

Com deia Charles Darwin, la vida comença al mar, una gran sopa de vida, que li va revelar -a bord del Beagle- les claus explicatives de la variació de les especies  i amb elles el mecanisme de l’evolució (El viaje del Beagle).

En aquest  mar de paraules i imatges “blaves” podreu somniar,  no demaneu ser-ne rescatats.