el Mecenatge col•laboratiu (Crowdfunding) i l’ Oceà

images (1)

Tradicionalment es coneix com a mecenatge al patrocini que es donava a artistes o científics per a que podessin dur a terme les seves obres o investigacions.
Aquesta fórmula de finançament es coneguda des de l’antiguitat. A finals del S. I a.C, Caius Cilnio Mecenas http://es.wikipedia.org/wiki/Cayo_Cilnio_Mecenas patrocinava artistes i poetes, del seu cognom neix la paraula mecenatge.

El mecenatge ha continuat existint amb diverses fórmules, però fins fa poc temps, si una persona amb talent i iniciativa -però sense gaires recursos econòmics- desitjava tirar endavant un projecte, només podia demanar alguna petita subvenció i convèncer a familiars i amics.
Internet ha donat peu a noves fórmules de comunicació però també de finançament de projectes i idees per a totes aquelles iniciatives preparades per afrontar els reptes actuals.
Es a la xarxa on neix la nova forma de mecenatge col·laboratiu, el crowdfunding,
o finançament col·lectiu que permet posar en marxa molts  tipus de projectes.

Aquests mecenatge del S.XXI, sorgeix dels primers projectes d’Open Source, en que s’oferia el treball de desenvolupar projectes de manera desinteressada.
Degut a la feina que comportava i al èxit obtingut, van sol.licitar donacions, la resposta va resultar més exitosa de l’ esperada; els creatius necessitaven finançament i els usuaris volien aquests projectes i estaven disposats a pagar per ells.
Dels projectes creatius s’ha passat a projectes empresarials.

Enguany ,  Boyan Slat, un estudiant holandès de 19 anys, afeccionat al submarinisme, ha inventat i patentat una solució per a netejar els oceans de plàstics i ha creat una fundació The Ocean Clean Up http://www.theoceancleanup.com/.
Per a dur a terme la seva investigació ha realitzat una campanya de crowdfunding, que li ha permés recaptar més de 65.000€ i confirmar l’èxit del seu invent.
El seu somni, es el somni de tothom, acabar amb les onades de plàstics en mars i oceans. Tant de bo que aviat es converteixi en una realitat!.
http://www.youtube.com/watch?v=6IjaZ2g-21E#t=25

Boyan Slat, Font: Crònica verde, Cesar Javier Palacios
http://blogs.20minutos.es/cronicaverde/2014/06/11/un-estudiante-de-19-anos-inventa-una-solucion-para-limpiar-los-oceanos/